Hoe weet ik welk absorptieniveau ik nodig heb?
- Geplaatst op
- Door MIchiel
- 0
Heeft u last van incontinentie? Dan wilt u natuurlijk ook het juiste incontinentiemateriaal met een absorptieniveau die geschikt is voor uw situatie en vorm van incontinentie. Echter: hoe weet u nou welk absorptieniveau u nodig heeft? Deze vraag beantwoorden we in onderstaande blog. We geven uitleg over verschillende soorten incontinentiemateriaal, waar u op moet letten bij aanschaf en welk absorptieniveau geschikt is voor welke situatie. Daarnaast delen we wat er wordt bedoeld met licht, matig en zwaar urineverlies zodat u ook weet in elke categorie u valt.
Het absorptieniveau bepaalt de dikte van het product
Het absorptieniveau geeft aan hoeveel vocht het product kan opnemen. Tegelijkertijd kunt u hier ook aan aflezen hoe dik of dun het materiaal zal zijn; hoe hoger het absorptieniveau, hoe dikker het product. Wanneer u enkel wat druppels urineverlies kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een TENA inlegkruisje of voor mannen een TENA Men Protective Shield. Omdat dit product niet veel urine hoeft op te vangen - en het een laag absorptieniveau heeft - is het product ook lekker dun en dus bijna niet zichtbaar.
Bij producten die geschikt zijn voor matig tot zwaar urineverlies zit meer absorptiemateriaal waardoor het product meer vocht kan opnemen maar dus ook dikker zal zijn en beter zichtbaar is.
Wanneer verliest u veel of weinig urine?
Als u niets heeft om te vergelijken is het ook moeilijk om vast te stellen of u veel urine verliest of niet. Wanneer u net met incontinentie te maken krijgt en wat druppels urine verliest voelt dit aan als een zwaar en groot probleem en u zelf vind wellicht dat u veel urine verliest. In vergelijking met mensen die matig tot zware incontinentie hebben zijn die paar druppels minimaal en wordt dit benoemd als licht urine verlies.
Hoe wordt verlies van veel of weinig urine vastgesteld?
Om voor u duidelijker te maken wanneer u veel of weinig urine verliest hebben we hieronder twee rijtjes waar u informatie kunt uithalen. Met deze informatie kunt u zelf bepalen of u lichte of zware incontinentie heeft.
Hoeveel ongeconcentreerde urine verliest u in ongeveer 4 uur tijd? (Ter vergelijking: in een drinkglas past ongeveer 250 ml water.)
- 0-50 ml - U verliest enkel wat druppels urine
- 50-100 ml - Lichte incontinentie
- 100-200 ml - Matige incontinentie
- 200-300 ml - Zware incontinentie
- Meer dan 300 ml - Zeer zware incontinentie
In onderstaand rijtje staan de begrippen lichte tot zware incontinentie uitgelegd zodat u weet wanneer u last heeft van lichte, matige of zware incontinentie.
- Lichte incontinentie: U verliest telkens wat druppels of een (klein) scheutje urine
- Matige incontinentie: U verliest scheuten urine, ondanks dat kunt u wel nog naar het toilet om te plassen, u verliest dus niet alle urine - maar wel veel.
- Zware incontinentie: U heeft geen controle meer over de blaas en verliest soms een volledige blaasinhoud.
Aan de hand van bovenstaande lijstjes kunt u dus een inschatting geven aan uw situatie en kunt u beter benoemen welke vorm van incontinentie u heeft én welk materiaal daarbij past. Het kan even zoeken zijn naar het juiste incontinentiemateriaal, dit komt omdat het aanbod tegenwoordig onwijs groot is en er veel verschillende incontinentieproducten op de markt zijn. Voor iedere situatie en iedere vorm van incontinentie is wel een geschikt product te vinden.
TENA Producten: welke heb ik nodig?
Bij de producten van TENA wordt gebruik gemaakt van 8 druppels om het absorptieniveau weer te geven. U kunt aan de druppels aflezen hoe absorberend het materiaal is. Staat er maar 1 druppel? Dan is het geschikt voor lichte incontinentie waarbij enkel wat druppels of een klein scheutje urine vrij komt. Heeft het product 8 druppels? Dan kan het gebruikt worden bij zware incontinentie - het is geschikt om een volledige blaasinhoud op te vangen.
Voorbeeld: Een TENA Lady Ultra Mini Inlegkruisje kan maximaal 70 ml vocht opvangen (dit wordt bij de productomschrijving vermeld) en is dus voldoende voor licht urineverlies. Voor mensen met zwaar urineverlies kan een TENA Pants Maxi uitkomst bieden; deze incontinentiebroekje kan maar liefst 2500 (!) ml urine opvangen.
U kunt bij ieder product dus zien voor welke vorm van urine het geschikt is, hoeveel urine het kan opvangen en wat de eigenschappen zijn van het product. Op deze manier kunt u altijd het juiste product selecteren dat voor u geschikt is. Twijfelt u? En kunt u wel wat hulp gebruiken? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze Keuzehulp! U hoeft alleen maar wat vragen te beantwoorden over uw incontinentie. Aan de hand van de antwoorden wordt er één of meerdere producten voor u geselecteerd die volgens onze Keuzehulp het beste bij u past/passen.
Het is een kwestie van uitproberen
Als u net begint met het gebruik van incontinentiemateriaal zal het best even zoeken zijn voordat u een product gevonden heeft waar u helemaal tevreden over bent. Het product kan misschien voldoende urine opnemen en heeft het juiste absorptieniveau: het is ook nog belangrijk dat het prettig zit, dat u er comfortabel mee bent en geen hinder door ervaart.
De één vindt het prettiger om een inlegkruisje of inlegger te dragen tegen urineverlies, de ander draagt liever een incontinentiebroekje (TENA Pants). Wat voor u voorkeur heeft is afhankelijk van uw persoonlijke mening - we adviseren daarom ook vooral om wat producten te proberen die u prettig lijken om achteraf te kunnen ervaren welke het beste bij u past. Kiest u voor een incontinentiebroekje? Let dan goed op de maat van het product. Het is bij een broekje van groot belang dat het goed aansluit zodat er ook geen urine kan lekken.
Absorptieniveau: check altijd goed wat bij u past
We hopen dat u dankzij dit artikel beter begrijpt wat er wordt verstaan onder licht, matig en zwaar urineverlies en dat u nu weet in welke mate u last heeft van incontinentie. Daarnaast hopen we dat u nu beter weet welk absorptieniveau u nodig hebt en waar u op moet letten als u incontinentiemateriaal aanschaft. Als u twijfelt kunt u natuurlijk onze handige Keuzehulp inschakelen of u neemt gewoon even contact met ons op. We helpen u graag!
Wilt u meer informatie over incontinentiemateriaal? We schreven eerder al een artikel over hoe u weet welk incontinentiemateriaal bij u past, waarin we uitleg geven over incontinentiemateriaal en ieder product kort even toelichten. Wellicht handig om even door te lezen als u nog twijfelt over welk product u gaat proberen.
Wellicht ook interessant
Klik hier voor een overzicht van algemene blogs over incontinentie
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht van alle tips bij incontinentie
Reacties
Wees de eerste om te reageren...