Overactieve blaas; uitleg, oorzaken en tips om er mee om te gaan
- Geplaatst op
- Door Michiel
- 0
Een overactieve blaas heeft als gevolg dat u vaker dan normaal naar het toilet moet en dat u ineens heel erg moet plassen en het daardoor (bijna) niet kunt ophouden. Hoewel dit probleem erg vervelend is en ook vaak voorkomt is er geen duidelijke oorzaak. Wel zijn er meerdere onderliggende problemen die een overactieve blaas kunnen veroorzaken. In dit artikel leest u meer uitleg over een overactieve blaas en tips om hier mee om te gaan.
Uitleg over een overactieve blaas
Normaal gesproken gaat een volwassen man of vrouw tot maximaal 8 keer per dag naar het toilet. Is dit bij u vaker? Dan bestaat de kans dat u last heeft van een overactieve blaas. Vaak gaat dit gepaard met: ineens erge aandrang om te plassen, urineren in kleine beetjes en ‘s nachts vaak moeten opstaan om naar het toilet te gaan.
Doordat het signaal om te plassen vaak erg plots komt kan het zijn dat u niet op tijd het toilet bereikt, het gevolg hiervan kan zijn dat u ongewenst urine verliest. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel aandrang- of urge-incontinentie genoemd.
Incontinentie is vaak het meest vervelende gevolg van een overactieve blaas. Hoewel incontinentiemateriaal hierbij ondersteuning kan bieden en kan bijdragen aan een zelfverzekerder gevoel zijn er ook tips die een overactieve blaas kunnen verlichten. Deze leest u later in dit blogbericht.
Oorzaak overactieve blaas
Verstoorde signaal overdracht:
Door een afwijking in de zenuwbaan kan het zijn dat de signaaloverdracht tussen de blaas en de hersenen verstoord wordt. Uw hersenen krijgen te laat het signaal van de blaas dat u moet plassen waardoor de drang ineens erg hoog is en u soms zelfs niet op tijd het toilet kunt bereiken. Dit kan ongewenst urineverlies als gevolg hebben. Het kan ook zijn dat uw hersenen een seintje krijgen dat uw blaas vol is terwijl dit niet zo is, waardoor u wel aandrang voelt, maar weinig plast.
Problemen met de bekkenbodem:
Veel mensen spannen onbewust de bekkenbodemspieren vaker aan dan nodig is. Hierdoor komt er extra druk op de blaas waardoor u vaker het gevoel heeft te moeten plassen.
Zwakke bekkenbodemspieren kunnen ook problemen geven: het kan zorgen voor een verzakking van de blaasbodem, baarmoeder en endeldarm wat onder andere kan zorgen voor een overactieve blaas. Een verzakking kan veroorzaakt worden door een (zware) bevalling, overgewicht, zwaar werk waardoor de bekkenbodemspieren overbelast worden en de overgang. Daarnaast zijn zwakke bekkenbodemspieren minder goed in staat om volledig te sluiten waardoor u ongewenst urine kunt verliezen.
Voedingsmiddelen en medicijnen:
Dranken met cafeïne zoals koffie, bepaalde soorten thee of cola kunnen de blaas extra prikkelen en zorgt ervoor dat de blaas zich sneller aanspant waardoor u vaker het gevoel heeft te naar het toilet te moeten. Ook medicijnen zoals plaspillen, antidepressiva of antipsychotica kunnen invloed hebben op de blaas met gevolg dat u vaker moet plassen.
Vaak naar het toilet gaan maakt het erger
Een overactieve blaas kan u erg onzeker maken. Veel mensen met dit probleem gaan veelal uit voorzorg extra vaak naar het toilet. Zeker als u de deur uit moet kan dit wel een ding zijn; omdat u zeker wilt weten dat u onderweg geen plotselinge aandrang krijgt om naar het toilet te gaan gaat u voor de zekerheid thuis nog maar een keer extra.
Hoewel het erg logisch is dat u vaker naar het toilet wilt gaan, maakt dit het alleen maar erger. Uw blaas kan hierdoor steeds slechter urine ophouden omdat de blaas dit simpelweg niet meer gewend is. U kunt daarom beter starten met blaastraining om uw blaas weer sterker te maken.
Tips om een overactieve blaas aan te pakken
Blaastraining:
Blaastraining helpt u om uw blaas weer sterker te maken. U gaat leren om het plassen uit te stellen, zodat uw blaas weer leert om urine op te houden. Heeft u de aandrang om naar het toilet te gaan? Probeer dan 10 minuten te wachten voordat u daadwerkelijk gaat. U kunt - als u dit moeilijk vindt - afleiding zoeken door uw bekkenbodemspieren aan te spannen of iets te doen waardoor u meer ontspant. Ga niet zitten wachten tot de tijd om is maar probeer de tijd nuttig te besteden zodat het ook sneller voorbij is. Het is de bedoeling dat u steeds langer kunt wachten als u aandrang voelt waardoor er uiteindelijk een paar uur zit tussen twee plasmomenten. In een plasdagboek kunt u alles bijhouden.
Gewicht verliezen:
Als u overgewicht heeft kan het een goede eerste stap zijn om gewicht te verliezen. Overgewicht zorgt er namelijk voor dat er meer druk komt op de blaas. Daarnaast kunnen de bekkenbodemspieren hierdoor verzwakt raken. Als u gewicht verliest en oefeningen doet voor uw bekkenbodemspieren is de kans groot dat u minder last ervaart van een overactieve blaas.
Bekkenbodemspieren trainen:
Het trainen van de bekkenbodemspieren kan verzakkingen tegengaan. Sterke bekkenbodemspieren kunnen daarbij ook beter sluiten waardoor u minder snel ongewenst urine zult verliezen. Spant u uw bekkenbodemspieren juist te veel aan? Dan is het belangrijk dat u hiervan bewust wordt zodat u deze bewust meer kunt ontspannen.
Een bekkenbodemtherapeut kan hierbij ondersteuning bieden.
Gebruik van incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal van bijvoorbeeld TENA kan ervoor zorgen dat u met meer zelfvertrouwen de deur uit kunt. Een overactieve blaas geeft u soms ineens het gevoel te moeten plassen waardoor de blaas zich te vroeg leegt. Incontinentiemateriaal beschermt u tegen doorlekken, een vochtig gevoel en nare geurtjes.
Wat kunt u verder doen?
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Ga niet minder drinken om op deze manier minder te hoeven plassen.
- Probeer uw hele blaas te legen als u op het toilet zit, maar ga niet persen
- Drink niet teveel cafeïnehoudende dranken. Water en kruidenthee is prima
- Neem de juiste houding aan op het toilet; uw voeten op de grond en uw rug recht
- Ga naar de huisarts als de problemen lange tijd aanhouden
Twijfelt u? Informeer bij uw huisarts
Een overactieve blaas kan vervelende gevolgen zoals incontinentie als gevolg hebben en u erg onzeker maken. Gelukkig zijn er wel wat dingen die u zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. Houden de klachten lang aan en weet u niet waardoor dit komt? Ga dan langs de huisarts zodat hij/zij met u mee kan kijken en kan controleren wat de oorzaak is.
Wilt u tot die tijd toch gewoon kunnen functioneren? Maak dan gebruik van incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld TENA Pants om uw situatie (tijdelijk) wat aangenamer te maken. Onze Keuzehulp kan u vertellen welk product het beste bij u past.
Dank voor uw reactie en vervelend dat u hiermee te maken heeft. U kunt het beste even contact opnemen met uw arts om te vragen of dit normaal is. Wij horen uw situatie vaker maar we mogen hier geen medische uitspraken over doen.
Sterkte ermee!
Hartelijke groet,
Hulpmiddelonline.be
Ik heb op 20 december een netje laten plaatsen onder de blaas nu 9 januari heb ik nog steeds dezelfde incontinentie problemen is dat normaal?