Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering
- Geplaatst op
- Door Michiel
- 0
Incontinentiemateriaal kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels. Wanneer uw incontinentiemateriaal vergoed wordt bepaalt uw apotheek wat u nodig heeft. Dit kunt u dan iedere maand komen ophalen of het wordt eens in de zoveel tijd thuis bezorgd. Toch zijn er ook mensen die er voor kiezen om de incontinentie producten zelf aan te schaffen.
Incontinentiemateriaal, regels en mogelijkheden bij de zorgverzekering
Incontinentiemateriaal kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels. Wanneer uw incontinentiemateriaal vergoed wordt bepaalt uw behandelaar wat u nodig heeft. Dit kunt u dan iedere maand komen ophalen of het wordt eens in de zoveel tijd thuis bezorgd. Toch zijn er ook mensen die er voor kiezen om de incontinentie producten zelf aan te schaffen.
Waarom zou ik incontinentiemateriaal zelf aanschaffen?
Gezien de mogelijkheid bestaat om incontinentiemateriaal te laten vergoeden is het wellicht minder voor de hand liggend om de producten zelf te kopen. Toch zijn er veel mensen die dit wel doen en dat heeft verschillende redenen:
- Keuze van producten: Wanneer incontinentiemateriaal heeft u zelf beperkte keuze in het materiaal.
- Hoeveelheid bepalen: Door de producten zelf aan te schaffen kunt u ook zelf bepalen hoeveel incontinentiemateriaal u dagelijks gebruikt. Dit is niet mogelijk als het via de zorgverzekering vergoed wordt. De zorgverzekeraar bepaald dan aan de hand van de brief van de huisarts hoeveel producten u per maand nodig heeft.
- Eigen risico behouden: Als u zelf uw incontinentiemateriaal aanschaft behoudt u het eigen risico.
- Eigen regie: Zelf producten online bestellen is zo gedaan. Daarnaast heeft u - als u alles zelf betaald - zelf de regie over het merk van het incontinentiemateriaal, de hoeveelheid die u wilt aanschaffen en heeft u alles in de hand.
Voor velen is het belangrijk om zelf te kunnen bepalen welk product er gebruikt wordt en hoeveel. Dit is niet mogelijk wanneer het incontinentiemateriaal via de zorgverzekering geregeld wordt.
U kunt afwegen wat het zwaarste weegt en waar u zich het prettigst bij voelt. Het is ook raadzaam om vooraf even uit te rekenen hoeveel geld u maandelijks kwijt bent aan incontinentiemateriaal. Soms krijgt u net een paar euro minder vergoed dan wanneer u het zelf zou betalen. In zo’n situatie kunt u er voor kiezen alles zelf te bekostigen zodat u uw eigen risico behoudt én alle vrijheid heeft wat betreft de productkeuze en hoeveelheid.
Wanneer vergoed een zorgverzekering incontinentiemateriaal?
Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels rondom de vergoeding van incontinentiemateriaal. Als u na het lezen van dit artikel besluit uw incontinentiemateriaal te laten vergoeden raden we het aan eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om alles goed door te nemen.
Goed om te weten is dat wanneer de zorgverzekering uw incontinentiemateriaal vergoed, de kosten eerst worden afgetrokken van het eigen risico (€385,-). Wanneer uw eigen risico helemaal verbruikt is zal de zorgverzekeraar het materiaal vergoeden. De vergoeding loopt via de basisverzekering. Voor incontinentiemateriaal hoeft u dus geen aanvullende verzekering te hebben.
Incontinentiemateriaal wordt vanuit de basisverzekering vergoed als:
- U bent eerder voor incontinentieklachten behandeld, bijvoorbeeld door de pipo-poli (voor kinderen met urine en ontlasting problemen), bekkenfysiotherapeut of stepped care en deze vormen van behandelen hebben incontinentie niet verholpen of verminderd.
- Door incontinentieklachten bent u noodzakelijk gedwongen om langdurig incontinentiemateriaal te gebruiken.
- U heeft langer dan twee maanden last van urine incontinentie of langer dan twee weken last van ontlastingsincontinentie.
- Als ondersteuning van bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining bij urine incontinentie (zolang de therapie duurt).
Vanuit de basisverzekering wordt incontinentiemateriaal 100% vergoed (nadat het eigen risico verbruikt is) als het gaat om gecontracteerde zorgaanbieders. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan kan de vergoeding die u krijgt per zorgverzekeraar afwijken. Hulpmiddelonline.nl heeft geen contracten met verzekeraars.
Mocht u nou bijvoorbeeld erg prijzig materiaal gebruiken, dan kan het zijn dat u niet het volledige bedrag vergoed krijgt. Hiervoor wordt maximaal de marktconform prijs betaald als vergoeding, de rest zult u zelf moeten bekostigen.
Welke producten worden niet vergoed?
Incontinentiemateriaal kan mogelijk worden vergoed door de zorgverzekeraar als u binnen de richtlijnen past. Echter worden niet alle producten die nodig zijn bij incontinentie vergoed. Onderstaande producten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar:
- Een plaswekker
- Beschermende producten en materialen voor de huid (met uitzondering van stomapatiënten)
- Middelen of materialen die beschermen tegen nare geurtjes
- Beschermende of speciale kleding (met uitzondering van een netbroekje)
- Onderleggers voor op het bed (met uitzondering voor mensen met een bijzondere individuele zorgvraag)
Wanneer krijgt u GÉÉN vergoeding:
- Wanneer u enkel ‘s nachts last heeft van incontinentie en regelmatig in bed plast zal uw zorgverzekering het materiaal niet vergoeden.
- Als u meer incontinentiemateriaal wilt hebben dan aan u wordt voorgeschreven. Materiaal wat u als ‘extra’ gebruikt krijgt u van de zorgverzekeraar niet vergoed.
- Gebruikt u het incontinentiemateriaal voor een kind (jonger dan 3)? Hiervoor gaat uw zorgverzekering geen vergoeding geven.*
- Als de incontinentieklachten kortdurend zijn (bijv. door zwangerschap of na een operatie).
*Kinderen vanaf 3 jaar kunnen uitsluitend in aanmerking komen voor incontinentiemateriaal als incontinentie het gevolg is van een niet-natuurlijke vorm incontinentie; zoals een diagnose waardoor incontinentie tot stand is gekomen.
Hoe kom ik in aanmerking voor een vergoeding?
Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen regels omtrent de aanvraag van vergoeding voor incontinentiemateriaal. In de meeste gevallen gaat het als volgt:
- Met het voorschrift van de behandelend arts gaat u naar de apotheek of zoekt u op de website van de zorgverzekeraar naar een incontinentiemateriaal leverancier in de buurt. Dit is in de meeste gevallen een online speciaalzaak zoals Benudirect of Pluripharm.
- De medisch speciaalzaak (leverancier) regelt alles voor u met de zorgverzekeraar.
- De leverancier of een onafhankelijke continentieverpleegkundige stelt tijdens een intakegesprek samen met u af welk product en in welke hoeveelheid past bij uw situatie.
- De leverancier zorg ervoor dat alles wat besproken is wordt vastgelegd in een dossier zodat de zorgverzekering dit kan inzien.
- In dit dossier wordt alles vermeld zoals: contacten, voorstellen, proefpakketjes en de uiteindelijke keuzes.
Houd er rekening mee dat iedere zorgverzekeraar een eigen leverancier heeft voor incontinentiemateriaal. Voordat u uw incontinentiemateriaal krijgt is er een intakegesprek met de leverancier zodat alles goed besproken wordt. Besluit u later toch ergens anders uw materiaal te bestellen? Dan zult u waarschijnlijk niet alle kosten vergoed krijgen.
Wat vergoeden zorgverzekeraars (2019)?
In de zorgverzekeringswet (ZVW) staat vermeld welke producten in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering:
- Wegwerpluiers en luierbroekjes zoals TENA Pants en TENA Flex
- Wasbare inlegluiers en luierbroeken
- Anaaltampons en anaalpluggen
- Netbroekjes
U krijgt een vergoeding voor de producten nadat u uw eigen risico verbruikt heeft.
De wet bepaalt dat incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed dient te worden, echter heeft iedere zorgverzekeraar weer andere regels omtrent bijv. niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
Ook heeft u vanuit de basisverzekering recht op vergoeding voor de eerste 9 behandelingen voor bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...