Ontlastingsincontinentie; welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Michiel
  • 0
Ontlastingsincontinentie; welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

In de artikelen die we schrijven hebben we het veelal over ‘incontinentie’, hiermee bedoelen we urine incontinentie want er is ook nog een andere vorm. Namelijk: ontlastingsincontinentie. Zoals het woord al zegt gaat het hierbij niet om het verlies van urine, maar om het verlies van ontlasting. Ook dit is natuurlijk erg vervelend en kan erg belemmerend zijn in het dagelijks leven. Om toch zo goed mogelijk beschermd te worden zijn er verschillende producten die u kunt gebruiken als u last heeft van ontlastingsincontinentie. U leest er alles over in dit artikel.

Wat is ontlastingsincontinentie?

Ontlastingsincontinentie is het ongewenst verliezen van ontlasting en komt veelal voor bij mannen en vrouwen op latere leeftijd. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren, en dan vooral de buitenste sluitspier van de anus. Door lucht of ontlasting kan het zijn dat de endeldarm uitzet waardoor de sluitspier van de anus niet volledig kan aanspannen. Hiervan is het gevolg dat er ongewenst ontlasting naar buiten kan komen.

Hoewel ontlastingsincontinentie veelal veroorzaakt wordt door ouderdom kan het ook voorkomen bij aandoeningen zoals een dwarslaesie, een zware bevalling of de ziekte MS. Ook kan het te maken hebben met het een minder elastische endeldarm, een verzakking, chronische ontsteking of obstipatie. De laatste klinkt misschien onlogisch maar dat is het niet: doordat de endeldarm vol zit met dikke ontlasting, kan het zijn dat dunne ontlasting hierlangs lekt.

Ontlastingsincontinentie is erg vervelend. Veel mensen schamen zich ervoor en u wilt natuurlijk zo’n goed mogelijke bescherming zodat u niet zo veel hinder ervaart van uw incontinentie probleem. Maar welk product is passend?

Welk incontinentiemateriaal voor ontlastingsincontinentie?

Welk incontinentiemateriaal u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: hoeveel ontlasting u verliest? De dikte van de ontlasting, of u ook te maken heeft met urineverlies en het is natuurlijk van groot belang dat u zich prettig voelt bij het incontinentiemateriaal. Dus dat speelt ook een rol.

Er zijn voor ontlastingsincontinentie 3 producten die het beste aansluiten:

1. Inlegger

Verliest u af en toe wat darmvocht? Dan biedt een inlegger voldoende bescherming. De inlegger kunt u in uw ondergoed plakken en biedt bescherming tegen doorlekken en een vochtig gevoel. Ook nare geurtjes worden geneutraliseerd. Er zijn inleggers voor urineverlies verkrijgbaar maar er zijn ook speciale inleggers voor ontlastingsincontinentie. U wilt natuurlijk liever geen dikke inlegger gebruiken omdat dit mogelijk zichtbaar is, echter kan het wel gebeuren dat wanneer u een te kleine inlegger gebruikt, de ontlasting er alsnog langs af kan komen. Het is dus even uitproberen welk formaat voor u het meest geschikt is. Combineer een inlegger met een fixatiebroekje of strakke onderbroek zodat het goed tegen de huid zit en niet kan verschuiven. Bekijk hier verschillende inleggers (TENA Comfort).

Voordelen: Makkelijk te verwisselen, handig te fixeren, verkrijgbaar in verschillende maten, makkelijk mee te nemen en weg te gooien.

 

2. TENA Slip

De TENA Slip is een inlegger die u met de zijkanten kunt bevestigen om uw middel. Verliest u redelijk veel ontlasting en is het aan de dunne kant? Dan is het van belang dat u goed beschermd wordt; zeker aan de achterkant van uw lichaam. Een slip komt best hoog en is hiervoor dus geschikt. Daarnaast kunt u het zelf op maat afstellen en goed vastmaken waardoor het ook op z’n plek blijft zitten. Ook wanneer u wat stevigere ontlasting heeft of tegelijkertijd ook urine verliest kan een TENA Slip bescherming bieden.

Voordelen: U kunt het zelf bevestigen waardoor het altijd goed om het lichaam zit, het kan veel opnemen, verkrijgbaar in verschillende maten.

3. TENA Pants (broekjes)

De TENA Pants is een incontinentiebroekje. Het heeft een prettige pasvorm en biedt veel veiligheid en bescherming. Verliest u weinig, vaste ontlasting? Dan kunt u gebruik maken van de TENA Pants. Dit kan eventueel in combinatie met een inlegger zodat u uzelf sneller kunt verschonen. LET OP: Het dubbel gebruik van incontinentiemateriaal wordt alleen bij ontlastingsincontinentie geadviseerd. Heeft u ook urineverlies? Dan wordt dit afgeraden! Een inlegger zal namelijk gaan lekken zodra deze verzadigd is, bij ontlasting is dit niet van toepassing.

Voordelen: Lekker elastisch waardoor het een prettige pasvorm aanneemt, het voelt aan als normaal ondergoed.

Over het algemeen biedt de Slip of Pants de meeste bescherming. Doordat deze producten volledig om de onderkant van uw lichaam gefixeerd zitten voelt het veiliger en beter beschermt. Lees hier verder over alle soorten incontinentiemateriaal van TENA.

Hoe weet ik welk absorptieniveau ik nodig heb?

Bij urine incontinentie is het absorptieniveau van een product van groot belang. Bij ontlastingsincontinentie speelt dit een minder grote rol.

Als u stevige ontlasting verliest hoeft het incontinentie product niet perse veel te kunnen absorberen. De ontlasting wordt namelijk niet opgenomen in het incontinentiemateriaal waardoor u een product kunt kiezen met een laag absorptieniveau. Het voordeel van producten met een laag absorptieniveau is dat ze ook goedkoper zijn en minder goed zichtbaar.

Heeft u waterige ontlasting en/of tegelijkertijd ook last van urineverlies? Dan is het belangrijk dat u een product kiest met een hoger absorptieniveau zodat alles goed door het incontinentiemateriaal kan worden opgenomen.

Verwisselen van incontinentiemateriaal

Belangrijk om over na te denken bij het uitzoeken van geschikt TENA incontinentiemateriaal bij ontlasting is hoe het materiaal verwisseld dient te worden. Een inlegger is gemakkelijk te verwisselen, deze kunt u uit uw onderbroek halen, weggooien en een nieuwe terugplakken.

Bij de TENA Slip kan de zijkant worden losgemaakt, en de TENA Pants kunt u openscheuren aan de zijkant. Als u dit doet, zult u wel voorzichtig moeten zijn. Met het verwijderen van de slip of pants kan het zijn dat er wat ontlasting tegen uw huid aankomt. Het vraagt dus wat aandacht om het materiaal goed te verwijderen.

Een nieuwe Slip aantrekken is niet zo’n probleem, deze kunt u tussen uw benen doorhalen en bij de taille vastplakken. Bij de TENA Pants werkt dit wat anders: deze trekt u aan net zoals u een onderbroek aantrekt. Wanneer u thuis bent is dit wellicht niet zo’n probleem maar denk hier wel over na als u de deur uit gaat. Het is wel prettig als het verwisselen enigszins soepel gaat.

Ontlastingsincontinentie

Hoewel het erg vervelend is als u last heeft van ontlastingsincontinentie is er gelukkig dus wel geschikt materiaal op de markt wat u helpt om u weer wat veiliger en meer beschermd te voelen. U kunt ook bekkenbodemspieroefeningen doen om uw bekkenbodemspieren sterker te maken, ook bij ontlastingsincontinentie kan dit mogelijk resultaat geven.

Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht overige blogs over incontinentie

Reacties

  1. Tiberghien Tiberghien

    Zeer interessante artikels over incontinentie Heb 8 jaar geleden een endeldarmoperatie ondergaan waardoor ik incontinent ben voor ontlasting en aanvoelt als een sociale beperking in tal van activiteiten. Ik ga zeker aan de slag met al deze nuttige informatie.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.