Incontinentie na een bevalling

  • Geplaatst op
  • Door Sanne
  • 0
Incontinentie na een bevalling

Wanneer u zwanger bent verandert er natuurlijk ontzettend veel in het lichaam. Ook organen en spieren moeten zich aanpassen door de groeiende baby in je buik. De bekkenbodemspieren rekken tijdens de zwangerschap op. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de spieren ontstaan waardoor de spieren verzwakken. Tijdens de bevalling komt er nog eens extra druk op de bekkenbodemspieren te staan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wat druppels urine verliest.

Daarnaast spelen de hormonen een grote rol, de spieren, banden en het kraakbeen worden weker; het lichaam bereidt zich op deze manier voor op de komst van het kindje. Wanneer de spieren, banden en het kraakbeen weker zijn kan de baby ook makkelijker geboren worden. Als de baby maar niet wil komen wordt er soms gebruik gemaakt van hulpmiddelen tijdens de bevalling, zoals een tangverlossing. Zulke hulpmiddelen kunnen een extra risico vormen voor de bekkenbodemspieren waardoor de kans op urineverlies na de bevalling ook groter is.


Stress- / inspanningsincontinentie

Urineverlies na de bevalling komt vaak voor, veelal gaat het om stressincontinentie waarbij urineverlies optreed tijdens het niezen, lachen, bukken of springen. Dit komt door de verzwakte bekkenbodemspieren. Je verliest dan een paar druppels tot een scheutje urine wanneer je iets doet waar inspanning voor nodig is. Omdat je bekkenbodemspieren (nog) niet sterk genoeg zijn om samen te trekken, kan er wat urine ontsnappen.


Incontinentie tijdens de zwangerschap

Hoewel veel vrouwen na de bevalling last krijgen van incontinentie kan dit ook voorkomen tijdens de zwangerschap, zeker in de laatste paar maanden. Dit komt omdat het kindje veel druk uitoefent op de bekkenbodem en de spieren, weefsels en het kraakbeen al weker wordt ter voorbereiding. Door de druk van het kindje kan het zijn dat je vaker aandrang heeft om naar het toilet te gaan. Een aantal dingen die je tijdens de zwangerschap kunt doen:

  • Beoefen tijdens de zwangerschap al bekkenbodemoefeningen, dit helpt ook om sneller te herstellen na de bevalling
  • Drink voldoende (ga niet minder drinken om maar niet te hoeven urineren. Voldoende vocht is belangrijk voor jou én je kindje)
  • Geef bij de verloskundige of huisarts aan dat je last hebt van stressincontinentie
  • Volg een zwangerschapscursus, hierbij wordt extra aandacht gegeven aan de functie van de bekkenbodem
  • Ga regelmatig naar het toilet en plas je blaas helemaal leeg
  • Gebruik voor de zekerheid goed incontinentiemateriaal 

Lees hier alles over zwangerschapsincontinentie.

Incontinentie na bevalling: zo kom je er (sneller) vanaf

In de meeste gevallen zal de incontinentie uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen zodra de bekkenbodemspieren weer sterker zijn. Wanneer je ook tijdens de zwangerschap last had van incontinentie is het aan te raden om zelf het een en ander te ondernemen om de spieren weer aan te sterken.

Bekkenbodem oefeningen:
Er zijn verschillende bekkenbodem oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om de bekkenbodemspieren weer sterker te maken. Eerder schreven we al een artikel waarin we 5 bekkenbodem oefeningen uitlichten die je zelf kunt doen om aan je herstel te werken. In de meeste gevallen zul je met behulp van de oefeningen binnen 6 tot 8 weken van je incontinentie af zijn. Hoe vaker je de oefeningen uitvoert, hoe sneller je bekkenbodemspieren zullen herstellen.

Bezoek je huisarts:
Gaat de incontinentie niet over na 2 maanden bekkenbodem oefeningen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hoewel veel vrouwen zich schamen voor urineverlies na de bevalling is het iets wat veel voorkomt. Hoe langer je wacht om naar de huisarts te gaan, hoe langer je met incontinentie rondloopt. Het is niets waar je je voor hoeft te schamen.

Bekkenbodemtherapeut: 
Wanneer je bij de huisarts geweest bent is de kans groot dat je wordt doorverwezen naar een bekkenbodemtherapeut. Dit is een fysiotherapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem. Tijdens de behandelingen bij de bekkenbodemtherapeut leer je om je bekkenbodemspieren te voelen en hoe je ze het beste kunt trainen.

Als je ernstige incontinentie klachten hebt of moeite hebt met het voelen van de bekkenbodemspieren kan een therapeut gebruik maken van bio-feedback. Hiermee kan inwendig onderzoek worden gedaan en via elektrodes kan de spieractiviteit gemeten én getraind worden.


Wat als incontinentie niet overgaat?

In de meeste gevallen zijn bovenstaande handelingen voldoende wanneer je last hebt van urineverlies na de bevalling. Echter kan het voorkomen dat het probleem niet wordt opgelost met bekkenbodemtherapie. Het kan ook gebeuren dat de huisarts vermoedt dat het om een andere vorm van incontinentie gaat dan stressincontinentie en het probleem dus niet op te lossen is met bekkenbodem oefeningen. De kans is groot dat je dan wordt doorverwezen naar een uroloog omdat het probleem misschien aan de blaas ligt.

Echter is in de meeste gevallen het beoefenen van bekkenbodemoefeningen (thuis of bij een therapeut) voldoende.


Vermijd zware inspanning na de bevalling

Je lichaam heeft heel wat te verduren tijdens een zwangerschap en na de bevalling; het is logisch dat je lichaam rust nodig heeft om weer te herstellen. Hetzelfde geldt voor je bekkenbodemspieren, ook die hebben de tijd nodig om weer in vorm te komen. Het beste kun je zware inspanning na de bevalling vermijden en je spieren de mogelijkheid geven om weer te herstellen. Bouw inspanning rustig op.

 

Simpele tips om goed voor je bekkenbodemspieren te zorgen: 

  • Wissel staan af met zitten, blijf niet te lang staan
  • Moet je naar het toilet voor ontlasting? Probeer dan zo min mogelijk druk te zetten, dit is belastend voor de bekkenbodemspieren. Je kunt eventueel de huisarts informeren of het mogelijk is een middel te krijgen waarvan de ontlasting zachter wordt
  • Zorg voor een goede toiletgang, ga ook regelmatig naar het toilet
  • Ga veel liggen en wissel dit af door kleine stukjes te lopen of te zitten
  • Het bezoeken van bijeenkomsten van een zwangerschapscursus wordt aangeraden, hierbij wordt ook aandacht besteed aan de bekkenbodem


Incontinentie na bevalling gaat vaak weer over

Hoewel incontinentie erg vervelend kan zijn is het een prettig idee dat de kans heel groot is dat dit (met de juiste oefeningen) ook weer opgelost kan worden. Wanneer het lichaam weer hersteld is van de bevalling en de bekkenbodemspieren weer terug in vorm zijn is de kans groot dat je geen last meer hebt van urineverlies. Tot die tijd kun je natuurlijk gebruik maken van TENA Lady producten zodat je geen last ervaart van de gevolgen van urineverlies en kunt genieten van je pasgeboren kindje.

 

Wellicht ook interessant

Klik hier voor diverse blogs met "Tips bij incontinentie"
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.